manusia di dalam :)

Pemurahnya Dia.




Alhamdulillah ya Allah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Pemurahnya Dia,
Betapa banyak dosa aku lakukan masih dia makbulkan doa aku.
Allahu.

Malu,
Aku malu dengan Dia.
Tak pernah jauh dari dosa, tapi dia masih dengar aku.

Hmm, manusia.

Tapi,
Kadang kadang aku takut.
Barangkali kejayaan ini sati istidraj.

Entahlah,
Yang penting aku masih sedar.
Masih bersyukur.
Jangan sampai kufur nikmat.

Nauzubillahiminzalik.


Chill brooo.

Assalamualaikumm Malaysiaa.

"La ni hari Selasa, esok hari Rabu, lusa hari Khamis. Hamboiii, ketaq lutut cheq naa."
"Lusaaaa result keluaq, mampuihhh naaa."
"Tak boleh tiduq, tak boleh makan, tak boleh mandi ceqqq mikir result nokk"

These are all the tweet yang aku baca dekat Twitter. Come on guysss, bila anda semua tulis macam ini anda semua turut heret lutut saya ketaq sama naaa. Pahe dok?



Here are some advices from me yang nak amil resultnfor those yang nak ambil result Khamis ni.

Dear pengambil result yang handsome dan cantik,
Awak dan saya sama sama dah ambik SPM. So, apa yang perlu ditakutkan lagi sayang. Nak takut pun   Result kita dah dicetak pun sayang.

Sekarang ini, apa yang perlu kira buat hanya bertawakkal dan berdoa banyak banyak pada Allah agar kita diberi kekuatan dalaman untuk sentisa bersabar dan tabah menerima apa sahaja keputusan yang bakal kita perolehi. Berdoa agar keputusan kita itu mendekatkan kita dengan Allah agar sentisa bersyukur padanya.

Sayang, memang betul keputusan SPM itu menentukan masa hadapan kita. Tapi, kita perlu pegang juga prinsip, kerajinan, usaha, keyakinan diri serta Allah juga menentukan masa depan kita. Andai kita berjaya perolehi straight A plus dan berjaya sambung pelajaran dalam bidang kedoktoran, tetapi kita malas untuk buat assingment, mampu ke kita berjaya di masa hadapan?

Renungkanlah sayang, SPM bukan penghujungnya.

Malu, sedih, gembira, ketawa, keseorangan. Perasaan ini akan kita rasai sewaktu kita mengamil keputusan nanti. Bagi yang berjaya peroleh apa yang diharapkan pasti mereka ketawa riang ria. Bagi yang tidak dapat apa yang dihajati, pasti keseorangan, kesedihan, malu.

Here are some advices for those yang akan berjaya,
Sayang, disaat awak mendapat keputusan SPM yang cemerlang nanti, lihat dulu di sekeliling awak. Andai ada diantara mereka yang kuran memberangsangkan resultnya, tolonglah berfikiran logik, tak perlu melompat bagai seperti katak kena pijak. Fikir apa perasaan mereka.

Pergi kepada mereka, bagi sokongan moral, peluk bahu mereka. Andai mereka menangis, peluk lah mereka, memang sekarangawak bahagia kerana cemerlangnya awak. Tapi bagaimana anadai awak menjadi dia?

For those yang kesedihan nanti,
Sayang, ini lah adat dia. Kadangkala disaat kita ingin mengambil result baru kita akan rasa betapa menyesalnya kita bermain dahulu. Jika perasaan menyesal itu hadir, awak sudah berjaya sayang. Awak berjaya untuk sedar dan mungkin akan membuat perubhan panda diri awak tatkala awak menyambung pelajaran di universiti nanti.

Biarlah ada yang bergembira, kita pun turut gembira kerana kita diberi ujian agar kita sedar untuk masa hadapan. Barangkali masa depan kita mungkin lebih shine bright like a diamond dari mereka semua. Tak gitu?

Jadi, sebenarnya, Allah memberi kejayaan kepada semua orang. Jangan kecilkan pandangan kita kejayaan itu hanya tereltak pada berapa A kita dpat. Tapi kejayaan juga terletak pada kesedaran dalam diri kita.

So, banyakkan lah berdoa. Kurang kan rasa takut, tapi kuatkan rasa yakin pada Allah atas apa yang ditentukannya adalah yang terbaik buat kita. Kan?

Jangan risau, semua berjaya :)

Oh lupa, bagi mereka yang mempunyai ibu bapa yang sangat menekan anda untuk mendapat result yang terbaik. Bersabarlah sayang. Biasalah itu, ibu  bapa mesti mahukan yang terbaik untuk anak mereka.

Andai awak dapat result cemerlang alhamdulillah, tetapi andai sebaliknya, jangan takut ibu bapa awak marah, tapi katakan pada mereka,

"Mak, ayah, saya tahu saya tidk dpt penuhi harapan mak ayah, tapi sekurang kurng nya saya berjaya untuk sedar, insyaAllah, saya akan berjaya juga"

Peluk lah mak ayah awak ye :)

Jadi, all the best buat kita batch 95.



P/s : tulis advice ni sebennarnya nak menyedapkan hati sendiri. Haha.



Aku hanya perlu sokongan moral.


Sekarang ni saat aku serius. Kenapa? Sebab aku tengah bermain emosi sekarang ini.

Salahke andai aku hanya meminta sokongan moral dari manusia sejagat yang berhampiran aku. Salah? I dont think so. Aku hanya meminta kata kata semangat bukan duit mahupun harta. Hmm.

Kadang kala aku tidak memahami adakah aku yang bersalah kerana tidak bersuara ataupun mereka yang tidak mengerti? Ah sudahlah.

Sarat kepala aku memikirkannya. Beribu lagi perkara yang perlu aku ambil pusing. Aku mungkin sedang bermain bersama emosi shaja tatkala ini. Barangkali kerana slip keputusn SPM bakal aku pegang. Hmm.



Mai mai, beli beli.

Holla!

Its Ekaa in the houseee.
So, I was just done baked the red velvet cupcakes. Sodap ceq habaq hang. First time dah berjaya. alhamdulillah :)

Act I want to show uolss a picture of my cupcakes, but this iPad could not connect with my blog and I dont get it what it says about privacy settings blablabla.

So why dont you guys just click this link to view my pictures.
http://twitter.com/ekaasaleh/status/310256107950063616/photo/1

So, I am baking this becauseI want to give to my sisterand my aunts as a sample to sell it to their friends at the office. Mahal jugeklah modal nya kan. Terbang duit aku. But its okay, we have to take the risk.

So I sell each RM2. Aku tak tahu kenapa terasa mahal padahal  ramai yang ckp sgt murah. Whatever it is, sapa cakap murah kena beli. Once you said, you have to buy!

By the way, aku jual pavlova juga, dua biji dh terbang masuk dlm perut pembeli. So ada lah duit nak shopping online sikit kannnnn. I sold it for RM35. Its worth it okay uolss. Sebabnya sangat sedap!

Alhamdulillah ada lah duit sikit sikit dalm poket buat beli baju 35 hinggit :)

Tips for the students yang baru lepas spm, just try to figure out some ideas to do a business. At least, u can have some moneys untuk berjoli joli dgn kawan kawan. Am i right? Hee :) just try.

Why they could be a better person

Sekarang 0803 and its Saturday okay uolls.

So what I am doing right now is laying on my bed and blogging with my iPad. Act its kinda hard to type with this iPad, but what can I do, I dont know where is my laptop. Hmm.

So, what i want to share is..

Bila kita tengok orang yang jauh lebih baik dari kita, akan ada En Cemburu datang sekali menyibuk kan? *this is what i feel, tak tahu lah anda bagaimana.

So, once dah cmburu, a lot of things will be in my mind such as..

"Untunglahhhhhhhh....."
"Hmm, bestnyaa dia jadi baikkk dah, aku?"
"Kenapa dorg boleh berubah"

See, a lot of negative thinking i have. Suddenly I realized,  why not me?
They had their past, so do I. They did the wrong things, so do I. They chose the wrong way, so do I. They changed, why not me?

I always want to be a better person, siapa yang tak nak kan? Cuma effort je yang membezakan kita boleh berubah atau tidak, isn it?

When i was at MRSM, i was surrounded by good people, so i was enhanced to do a good thing. But  now, I'm at Kuala Lumpur, bandar besar, so I have to go through a bigger challenge. For this 3 months, sometimes aku buat benda yang tak sepatutnya aku buat. Even that time I realized that was totally wrong.

Then, i will regretted with my self. Hmm, and that time i will try to find the right way.  Then i did the wrong things again, and i regretted and i find the right way. So dia macam satu circle, once dh buat salah bertaubat balik.

Sometimes, I wondering, all of these good people ada tak circle macam aku, I dont think so. But who knows right?. Iman manusia naik dan turun, bukannya naik semata mata atau turun semata mata. Thats what i learned at my school.

So, konkulasi nya, i will try my best to be a better person. And try to stand from doing the bad things.   Ask my friends and my family to be with me to find a right track. And insyaallah, we will meet at Jannah. Amin.